CHAPE MAKEN

Hoe maak je een chape: Tips om een chape te maken dat voldoet aan uw eisen.

De samenstelling van de chape hangt af van de functie die hij heeft; de kwaliteit van het zand, cement en mengprocedures verschillen dienovereenkomstig. Voor u beslist hoe een chape samengesteld dient te worden, is het belangrijk een aantal vragen over de belangrijkste vereisten te noteren. Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen en relevante antwoorden over hoe een chape samen te stellen.

FAQs over een chape samenstelling

Wanneer hoort de vloer klaar te zijn?

Tijdsoverwegingen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de samenstelling van de dekvoer. Als de vloer snel klaar moet zijn heeft het de voorkeur gebruik te makenvan een zwevende chape. Bij deze zwevende chape hoeft men niet te wachten tot de chape droog is om een toplaag aan te brengen.

Hoeveel gewicht wordt er op de vloer geplaatst?

Afhankelijk van de hoeveelheid gewicht die op de vloer zal worden geplaatst, wordt de dikte van de chape bepaald. Is het gewicht bekend, dan wordt een BRE Screed Test gedaan om de dikte van de chape te bepalen. Dit wordt twee weken nadat de vloer is gelegd gedaan. De vuistregel is om een valgewicht van 2 kg voor zwevende vloeren en 4 kg voor andere (niet-zwevende) chape te gebruiken en het proces vier maal te herhalen. De sterkte-index van deze test wordt vergeleken met de vooropgestelde waarden van de chape.

Wat is de temperatuur?

De luchtvochtigheid en het zonlicht hebben invloed op het droogproces van de chape. In eerste instantie wordt de chape tegen deze invloeden beschermd door een laag plastic erover te leggen (dit wordt ‘curing’ genoemd). De ‘curing’ fase duurt afhankelijk van de dikte van de chape. Direct zonlicht kan de chape beschadigen en thermische uitzetting veroorzaken. De chape moet niet worden gelegd op open plekken als er regen of vorst wordt voorspeld.

Wordt er gebruik gemaakt van ondervloerse leidingen?

Zwevende chapes zijn een ideale keuze als er vloerverwarming of akoestische systemen worden aangelegd. De dikte in geval van vloerverwarming hangt af van de diameter van de gelegde leiding, maar normaliter is dit ergens tussen de 65-75 mm. De temperatuur van het water dat door de leidingen gaat verschilt met de vereisten van het weer. Bovendien absorbeert een dunne chape de hitte minder goed dan een dikkere chape; bij een hogere temperatuur is een dikkere chape vereist.

Het is belangrijk de vloerverwarming pas aan te zetten zodra de chape al enigszins droog is, dat wil zeggen na een periode van 20 dagen. Doet u dit eerder, dan kan het de chape beschadigen. Het is aan te raden de temperatuur laag aan te zetten en geleidelijk de temperatuur te verhogen. Als het vereist is de verwarming eerder aan te zetten, is het aan te raden een sneldrogend alternatief aan het mengsel toe te voegen om het drogingsproces te versnellen.

Chape in Antwerpen.

Is geluidsisolatie een vereiste?

Als de vloer wordt gebruikt voor veelvuldig loopverkeer (bijvoorbeeld een winkelcentrum) dan moet de chape een zwevende chape zijn. Een zwevende chape heeft een akoestische isolatielaag tussen de chape en de cementen basisvloer. Dit wordt gedaan om het geluid van voetstappen te isoleren. Het functioneert ook als een buffer voor trillingen afkomstig van voetstappen. Als deze niet gelegd is, kan de vloer na verloop van tijd scheuren gaan vertonen .